3 kockázati tényező a munkahelyi egészségvédelemben: levegő, fény, zaj

2020/09/15

Állott levegő a tárgyalóban, ablakok nélküli raktár, tartós zajszint a gyártóüzemben. A legtöbb munkavállalóhoz hasonlóan valószínűleg Ön is munkaidejének nagy részét zárt térben tölti.

Mivel a helyiségek klímája, világítása és akusztikája jelentősen befolyásolja a produktivitást, és akár az egészségre is káros hatással lehet, a munkahelyi ergonómia részterületeinek számító környezeti feltételek alapvető kérdések a működőképes egészségvédelem szempontjából az Ön vállalatánál is.

Ebben a cikkben összefoglaltuk különösen a levegőre, fényre és zajra vonatkozó legfontosabb munkahelyi követelményeket. Emellett természetesen megtalálja a megfelelő termékeket is, amelyekkel felszerelheti irodahelyiségét és kialakíthatja a tökéletes klímát, világítást és akusztikát.

1. Beltéri klíma

Első pillantásra a „rossz levegő“ aligha tűnik olyan dolognak, amely hatással lehet az Ön vállalatánál a munkahelyi biztonságra. Viszont az, hogy a munkahelyen belélegzett levegő hivatalosan „egészségesnek“ minősül-e, néhány fontos, megadott határértékkel rendelkező tényezőtől függ:

Termékek a tökéletes beltéri klímáért

Tudta?

Ha ugyanabban az épületben feltűnően sok munkavállaló szenved ugyanazoktól a tünetektől, például légzési nehézségektől vagy torokkaparástól, de az okokat nem lehet beazonosítani, akkor ezt „beteg épület szindrómának“ (SBS/sick building syndrome) nevezik. Ebben az esetben a levegő minőségének objektív értékelését vagy szennyezőanyag-mérést kell elvégeznie.

Levegő, fény, zaj a munkahelyen 594

2. Világítás

A fény hatása a bioritmusunkra tagadhatatlan: A tartósan sötét fényviszonyok fáradtsághoz, alacsonyabb teljesítőképességhez és csökkenő motivációhoz vezethetnek, míg a nagyobb fényerő aktívabbá tesz minket. Ezt a jelenséget valószínűleg a téli időszakból már ismeri.

Hasonló negatív vagy pozitív következményekkel járhat az Ön produktivitására nézve a munkahelyi világítás. Van néhány dolog, amit figyelembe kell venni a megfelelő munkahelyi fényviszonyok kialakításához:

Irodahelyiség és fényviszonyok

Termékek az optimális irodai világításért

Levegő, fény, zaj a munkahelyen 594

Figyelem

A nagyon erős, közvetlen fény, a tükröződések vagy az állandó vibrálás ronthatja a koncentrációt, és akár balesethez is vezethet. A munkahelyi biztonság és egészségvédelem biztosítása érdekében ezért a kockázatértékelés során figyelembe kell vennie a fényviszonyokat is.

A mi kaiserkraft munkahelyi világítással kapcsolatos tanácsadónkban hasznos információkat talál a különböző munkaterületek, például raktárak, termelés, íróasztalok vagy műhelyek megfelelő megvilágításáról.

Levegő, fény, zaj a munkahelyen 475

3. Akusztika

A zavaró zajok vagy a folyamatos zajszint a munkahelyen csökkentheti a koncentrációs és reakcióképességet, viszont növelheti a kockázatvállalási hajlandóságot és a hibaarányt, ezáltal csökkentheti a biztonságot a kézzel végzett feladatok során. Végül, de nem utolsósorban a tartós zaj stresszhez vezet, és hosszú távon káros egészségügyi következményekkel járhat (pl. halláskárosodás).

Zajszennyezésre előírt maximális értékek decibelben

A nagyobb koncentrációt igénylő tevékenységek esetén a zajszint legfeljebb 55 dB(A) lehet. A főként rutinmunkával járó feladatoknál a 70 dB(A) értéket nem szabad túllépni.


Azokon a területeken, ahol a magas zajszintet nem lehet elkerülni (pl. termelés vagy raktározás), a munkahelyi egészségvédelem és biztonság keretében megfelelő zajvédelmi intézkedésekkel kell ellensúlyoznia a zajkitettséget.

Levegő, fény, zaj a munkahelyen 582

Durva becslés

A suttogás körülbelül 30 dB(A) hangos, az eső vagy a hűtőszekrény zaja 50 dB(A), a kiabálás vagy a fűnyíró 70 dB(A), a láncfűrész vagy a diszkózene pedig 110 dB(A).

A zajszint és a zaj értékelése

A magas vagy alacsony zajszintet különbözőképpen érzékelik a különböző emberek. A zajra vonatkozó munkahelyi ellenőrzés segít megbecsülni a munkahelyi zajszintet és meghatározni a zajszennyezés okait. Legalább két személynek kell egymástól függetlenül értékelnie a háttérzajt és a zavaró zajt a normál működés során.

Termékek az ideális irodai akusztikáért

Levegő, fény, zaj a munkahelyen mg$

Partnerei vagyunk az egészséges munkahely kialakításában

A munkahelyi ergonómia különösen közel áll a szívünkhöz. Számíthat ránk, ha vállalkozásának megfelelő munkavédelmi intézkedésekre vagy ergonomikus irodai megoldásokra van szüksége.